ခရမ္းခ်ဥ္သီး
ခရမ္းခ်ဥ္သီးတြင္ ပါ၀င္ေသာ ဓာတ္ပစၥည္းတစ္မ်ိဳးျဖစ္သည့္ Lycopene သည္ အစာလမ္း
ေၾကာင္းတြင္ျဖစ္တတ္ေသာ ကင္ဆာေရာဂါမ်ားကို ကာကြယ္ႏိုင္ပါသည္။ ယင္း Lycopene သည္ ခရမ္း
ခ်ဥ္သီးအား ခ်က္ျပဳတ္ျခင္းျဖင့္ ရရိွလာေသာ ဓာတ္တစ္မ်ိဳး ျဖစ္သည္။ အာဟာရတြင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးပါ၀င္
ျခင္းသည္ အစာလမ္းေၾကာင္း ကင္ဆာျဖစ္ပြားမႈကို ေလ်ာ့နည္းေစမည္ျဖစ္၏။
ဟင္းႏုနယ္
ဟင္းႏုနယ္သည္ ေရတြင္ေပ်ာ္၀င္ေသာ ဗီတာမင္တစ္မ်ိဳးျဖစ္သည့္ Folic Acid ပါ၀င္သည္။
ေဖာလစ္အက္စစ္သည္ ဗီတာမင္ "ဘီ" အုပ္စု၀င္ျဖစ္ျပီး ေသြး၌ Homocysteine ဓာတ္ ေလ်ာ့နည္းေစသည္။
ေသြး၌ Homosteine ဓာတ္မ်ားျခင္းသည္ ႏွလံုးေသြးေၾကာ ေရာဂါႏွင့္ ဦးေႏွာက္ေသြးေၾကာေရာဂါမ်ားျဖစ္
ပြားမႈႏွင့္ ဆက္ႏြယ္ မႈရိွ၏။ ထို႕ေၾကာင့္ ဟင္းႏုနယ္စားသံုးျခင္းေၾကာင့္ Heart Attack ရျခင္းႏွင့္ Stroke ရ
ျခင္းတို႕မွကာကြယ္ေပးႏုိင္သည္။ ေဖာလစ္ အက္စစ္ခ်ိဳ႕ယြင္းျခင္းသည္ ေသြးအားနည္းျခင္း Anaemia ကို
လည္းျဖစ္ေစႏိုင္သည္။ ဟင္းႏုနယ္သည္ က်န္းမာျခင္းအတြက္ စားသံုးသင့္ေသာ အာဟာရတစ္မ်ိဳးျဖစ္သည္။
ဂ်ဳံတစ္မ်ိဳး(ျမင္းစားဂ်ံဳ)
ျမင္းစားဂ်ံဳသည္ ေသြးဖိအားကို က်ေစႏိုင္ေသာ သတၱိရိွျပီး ႏွလံုးေရာဂါျဖစ္ပြားမႈကို ကာကြယ္
ႏိုင္၏။ ထို႕အျပင္ ေသြး၌ သၾကားဓာတ္ပမာဏ (Glucose Level ) ကိုလည္း ေလ်ာ့နည္းေစပါသည္။ သို႕ျဖစ္
ရာ ျမင္းစားဂ်ံဳသည္ ဆီးခ်ိဳေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈကို ေလ်ာ့နည္းေစႏိုင္သည္။
ပင္လယ္ငါး
ပင္လယ္ငါးမ်ားတြင္ Omega & Fatty Acid ( ဖက္တီး အက္စစ္ ) ဓာတ္မ်ား ပါ၀င္သည္။ ယင္း
Omega & Fatty Acid မ်ားသည္ ေသြး၌ အႏၱရာယ္ရိွေသာ ( ဆိုး၀ါးေသာ ) ကိုလက္စထေရာ (Bad Choles-
terol ) ကိုေလ်ာ့နည္းေစပါသည္။ ဦးေႏွာက္ကလာပ္စည္း (Brain Cells) မ်ားပ်က္ယြင္းမႈကိုလည္း ကာကြယ္
ေပးႏိုင္ပါသည္။ ထို႕ေၾကာင့္ ပင္လယ္ငါးမ်ားစားသံုးျခင္းျဖင့္ ေသြးေၾကာပိတ္ဆို႕ျခင္းကို ကာကြယ္ရာေရာက္
ပါသည္။ ေသြးေၾကာပိတ္ဆို႕ျခင္း၏ ေနာက္ဆက္တြဲဆိုးက်ိဳးမ်ားျဖစ္သည့္ ႏွလံုးပ်က္ျခင္း၊ ေလငန္းျဖစ္ျခင္း၊
ကိုယ္တစ္ျခမ္းေသျခင္း၊ ကိုယ္တစ္ပိုင္းေသျခင္း စသည္ တို႕ကိုလည္း ေလ်ာ့နည္းပေပ်ာက္ေစႏိုင္မည္ျဖစ္ပါ
သည္။ ယေန႕အခ်ိန္တြင္ အသက္အရြယ္ၾကီးရင့္သူမ်ား၌ ျဖစ္ေသာ အယ္ဇိုင္းမား မွတ္ဥာဏ္ခ်ိဳ႕ယြင္းမႈကို
လည္း ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါသည္။ Omega & Fatty Acid ေျမာက္ျမားစြာ ပါ၀င္ေသာ ငါးတခ်ိဳ႕မွာ ပင္လယ္
ငါးသေလာက္၊ ေျမာက္အတၱလႏၱိတ္ပင္လယ္ငါး၊ ငါးျပက္၊ ငါးကြမ္းရွပ္ စသည္တုိ႕ျဖစ္၏။
ေရေႏြးၾကမ္း
လက္ဖက္အၾကမ္းေျခာက္ခတ္ထားေသာ ေရေႏြး(ေရေႏြးၾကမ္း) ေသာက္ျခင္းအေလ့အထ
သည္ အစာအိမ္ႏွင့္ အသည္းကင္ဆာျဖစ္ျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါသည္။
ေဂၚဖီထုပ္
ေဂၚဖီထုပ္တစ္မ်ိဳးျဖစ္ေသာ Broccoli သည္သားျမတ္ ကင္ဆာ၊ အူမၾကီးကင္ဆာႏွင့္ အစာ
အိမ္ကင္ဆာေရာဂါျဖစ္ပြားမႈမွ ကာကြယ္ႏိုင္သည္။
ၾကက္သြန္ျဖဴ
ၾကက္သြန္ျဖဴသည္ ေသြး၌ ကိုလက္စထေရာဓာတ္ကို က်ဆင္းေစျခင္းႏွင့္ ေသြးပ်စ္ခၽြဲမႈကို
ေလ်ာ့နည္းေစျခင္းတို႕ေၾကာင့္ ႏွလံုးေရာဂါမျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ႏိုင္စြမ္းရိွပါသည္။ ထို႕ေၾကာင့္ပင္ ယေန႕
အခ်ိန္၌ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ေဆး၀ါးမ်ား ေဖာ္စပ္ရာ၌ အသံုးျပဳလ်က္ရိွၾက၏။
သံလြင္ဆီ
သံလြင္ဆီျဖင့္ ဟင္းလ်ာမ်ားကို ခ်က္ျပဳတ္စားေသာက္ပါက ႏွလံုးေရာဂါႏွင့္ ကင္ဆာေရာဂါ
မ်ား ျဖစ္ပြားမႈကို ေလ်ာ့နည္း ပေပ်ာက္ေစႏိုင္ေၾကာင္း က်န္းမာေရးသုေတသီမ်ားက လက္ခံထားၾကသည္။
ဗာရီသီး
ဗာရီသီး (Berry) သည္ႏွလံုးေရာဂါႏွင့္ ကင္ဆာေရာဂါျဖစ္ပြားမႈကို ကာကြယ္ျခင္းအတြက္
မ်ားစြာအေထာက္အကူျပဳႏိုင္သည္ဟု ဆိုပါသည္။
စပ်စ္သီးခြံ
စပ်စ္သီးခြံ၌ ပါ၀င္ေသာ ဓာတ္ပစၥည္းတခ်ိဳ႕သည္ ေသြး၌ ေကာင္းေသာ ကိုလက္စထေရာ
ဓာတ္ Good Cholesterol ( High Density Lipoprotein ) ပမာဏကို တိုးပြားေစႏိုင္သည္။ စပ်စ္၀ိုင္းကို
အနည္းငယ္မွ် မွန္မွန္ေသာက္သံုးျခင္းသည္ အထက္ပါအာနိသင္ စြမ္းအားကို ရရိွေစႏိုင္ပါသည္။ သိုေသာ္
အရက္အလြန္အကၽြံ ေသာက္ျခင္းကို ေရွာင္ၾကဥ္ရန္သတိမေမ့သင့္ေပ။ ေသြး၌ High Density Lipoportein
ပမာဏမ်ားျခင္းသည္ ႏွလံုးေသြးေၾကာေရာဂါႏွင့္ ဦးေႏွာက္ေသြးေရာဂါမ်ား၏ ေနာက္ဆက္တြဲဆိုးက်ိဳးမ်ား
ကို အဓိကကာကြယ္ေပးႏိုင္ေသာ အေၾကာင္းအခ်က္ျဖစ္သည္။ High Density Lipoprotein ႏွင့္ ဆန္႕က်င္
ဘက္ျဖစ္ေသာ Low Density Lipoportein သည္ ႏွလံုးႏွင့္ ဦးေႏွာက္ပိုင္း ဆိုင္ရာ ေသြးေၾကာေရာဂါမ်ား
ကို ျဖစ္ပြားေစပါသည္။
ခရမ္းခ်ဥ္သီးတြင္ ပါ၀င္ေသာ ဓာတ္ပစၥည္းတစ္မ်ိဳးျဖစ္သည့္ Lycopene သည္ အစာလမ္း
ေၾကာင္းတြင္ျဖစ္တတ္ေသာ ကင္ဆာေရာဂါမ်ားကို ကာကြယ္ႏိုင္ပါသည္။ ယင္း Lycopene သည္ ခရမ္း
ခ်ဥ္သီးအား ခ်က္ျပဳတ္ျခင္းျဖင့္ ရရိွလာေသာ ဓာတ္တစ္မ်ိဳး ျဖစ္သည္။ အာဟာရတြင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးပါ၀င္
ျခင္းသည္ အစာလမ္းေၾကာင္း ကင္ဆာျဖစ္ပြားမႈကို ေလ်ာ့နည္းေစမည္ျဖစ္၏။
ဟင္းႏုနယ္
ဟင္းႏုနယ္သည္ ေရတြင္ေပ်ာ္၀င္ေသာ ဗီတာမင္တစ္မ်ိဳးျဖစ္သည့္ Folic Acid ပါ၀င္သည္။
ေဖာလစ္အက္စစ္သည္ ဗီတာမင္ "ဘီ" အုပ္စု၀င္ျဖစ္ျပီး ေသြး၌ Homocysteine ဓာတ္ ေလ်ာ့နည္းေစသည္။
ေသြး၌ Homosteine ဓာတ္မ်ားျခင္းသည္ ႏွလံုးေသြးေၾကာ ေရာဂါႏွင့္ ဦးေႏွာက္ေသြးေၾကာေရာဂါမ်ားျဖစ္
ပြားမႈႏွင့္ ဆက္ႏြယ္ မႈရိွ၏။ ထို႕ေၾကာင့္ ဟင္းႏုနယ္စားသံုးျခင္းေၾကာင့္ Heart Attack ရျခင္းႏွင့္ Stroke ရ
ျခင္းတို႕မွကာကြယ္ေပးႏုိင္သည္။ ေဖာလစ္ အက္စစ္ခ်ိဳ႕ယြင္းျခင္းသည္ ေသြးအားနည္းျခင္း Anaemia ကို
လည္းျဖစ္ေစႏိုင္သည္။ ဟင္းႏုနယ္သည္ က်န္းမာျခင္းအတြက္ စားသံုးသင့္ေသာ အာဟာရတစ္မ်ိဳးျဖစ္သည္။
ဂ်ဳံတစ္မ်ိဳး(ျမင္းစားဂ်ံဳ)
ျမင္းစားဂ်ံဳသည္ ေသြးဖိအားကို က်ေစႏိုင္ေသာ သတၱိရိွျပီး ႏွလံုးေရာဂါျဖစ္ပြားမႈကို ကာကြယ္
ႏိုင္၏။ ထို႕အျပင္ ေသြး၌ သၾကားဓာတ္ပမာဏ (Glucose Level ) ကိုလည္း ေလ်ာ့နည္းေစပါသည္။ သို႕ျဖစ္
ရာ ျမင္းစားဂ်ံဳသည္ ဆီးခ်ိဳေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈကို ေလ်ာ့နည္းေစႏိုင္သည္။
ပင္လယ္ငါး
ပင္လယ္ငါးမ်ားတြင္ Omega & Fatty Acid ( ဖက္တီး အက္စစ္ ) ဓာတ္မ်ား ပါ၀င္သည္။ ယင္း
Omega & Fatty Acid မ်ားသည္ ေသြး၌ အႏၱရာယ္ရိွေသာ ( ဆိုး၀ါးေသာ ) ကိုလက္စထေရာ (Bad Choles-
terol ) ကိုေလ်ာ့နည္းေစပါသည္။ ဦးေႏွာက္ကလာပ္စည္း (Brain Cells) မ်ားပ်က္ယြင္းမႈကိုလည္း ကာကြယ္
ေပးႏိုင္ပါသည္။ ထို႕ေၾကာင့္ ပင္လယ္ငါးမ်ားစားသံုးျခင္းျဖင့္ ေသြးေၾကာပိတ္ဆို႕ျခင္းကို ကာကြယ္ရာေရာက္
ပါသည္။ ေသြးေၾကာပိတ္ဆို႕ျခင္း၏ ေနာက္ဆက္တြဲဆိုးက်ိဳးမ်ားျဖစ္သည့္ ႏွလံုးပ်က္ျခင္း၊ ေလငန္းျဖစ္ျခင္း၊
ကိုယ္တစ္ျခမ္းေသျခင္း၊ ကိုယ္တစ္ပိုင္းေသျခင္း စသည္ တို႕ကိုလည္း ေလ်ာ့နည္းပေပ်ာက္ေစႏိုင္မည္ျဖစ္ပါ
သည္။ ယေန႕အခ်ိန္တြင္ အသက္အရြယ္ၾကီးရင့္သူမ်ား၌ ျဖစ္ေသာ အယ္ဇိုင္းမား မွတ္ဥာဏ္ခ်ိဳ႕ယြင္းမႈကို
လည္း ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါသည္။ Omega & Fatty Acid ေျမာက္ျမားစြာ ပါ၀င္ေသာ ငါးတခ်ိဳ႕မွာ ပင္လယ္
ငါးသေလာက္၊ ေျမာက္အတၱလႏၱိတ္ပင္လယ္ငါး၊ ငါးျပက္၊ ငါးကြမ္းရွပ္ စသည္တုိ႕ျဖစ္၏။
ေရေႏြးၾကမ္း
လက္ဖက္အၾကမ္းေျခာက္ခတ္ထားေသာ ေရေႏြး(ေရေႏြးၾကမ္း) ေသာက္ျခင္းအေလ့အထ
သည္ အစာအိမ္ႏွင့္ အသည္းကင္ဆာျဖစ္ျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါသည္။
ေဂၚဖီထုပ္
ေဂၚဖီထုပ္တစ္မ်ိဳးျဖစ္ေသာ Broccoli သည္သားျမတ္ ကင္ဆာ၊ အူမၾကီးကင္ဆာႏွင့္ အစာ
အိမ္ကင္ဆာေရာဂါျဖစ္ပြားမႈမွ ကာကြယ္ႏိုင္သည္။
ၾကက္သြန္ျဖဴ
ၾကက္သြန္ျဖဴသည္ ေသြး၌ ကိုလက္စထေရာဓာတ္ကို က်ဆင္းေစျခင္းႏွင့္ ေသြးပ်စ္ခၽြဲမႈကို
ေလ်ာ့နည္းေစျခင္းတို႕ေၾကာင့္ ႏွလံုးေရာဂါမျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ႏိုင္စြမ္းရိွပါသည္။ ထို႕ေၾကာင့္ပင္ ယေန႕
အခ်ိန္၌ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ေဆး၀ါးမ်ား ေဖာ္စပ္ရာ၌ အသံုးျပဳလ်က္ရိွၾက၏။
သံလြင္ဆီ
သံလြင္ဆီျဖင့္ ဟင္းလ်ာမ်ားကို ခ်က္ျပဳတ္စားေသာက္ပါက ႏွလံုးေရာဂါႏွင့္ ကင္ဆာေရာဂါ
မ်ား ျဖစ္ပြားမႈကို ေလ်ာ့နည္း ပေပ်ာက္ေစႏိုင္ေၾကာင္း က်န္းမာေရးသုေတသီမ်ားက လက္ခံထားၾကသည္။
ဗာရီသီး
ဗာရီသီး (Berry) သည္ႏွလံုးေရာဂါႏွင့္ ကင္ဆာေရာဂါျဖစ္ပြားမႈကို ကာကြယ္ျခင္းအတြက္
မ်ားစြာအေထာက္အကူျပဳႏိုင္သည္ဟု ဆိုပါသည္။
စပ်စ္သီးခြံ
စပ်စ္သီးခြံ၌ ပါ၀င္ေသာ ဓာတ္ပစၥည္းတခ်ိဳ႕သည္ ေသြး၌ ေကာင္းေသာ ကိုလက္စထေရာ
ဓာတ္ Good Cholesterol ( High Density Lipoprotein ) ပမာဏကို တိုးပြားေစႏိုင္သည္။ စပ်စ္၀ိုင္းကို
အနည္းငယ္မွ် မွန္မွန္ေသာက္သံုးျခင္းသည္ အထက္ပါအာနိသင္ စြမ္းအားကို ရရိွေစႏိုင္ပါသည္။ သိုေသာ္
အရက္အလြန္အကၽြံ ေသာက္ျခင္းကို ေရွာင္ၾကဥ္ရန္သတိမေမ့သင့္ေပ။ ေသြး၌ High Density Lipoportein
ပမာဏမ်ားျခင္းသည္ ႏွလံုးေသြးေၾကာေရာဂါႏွင့္ ဦးေႏွာက္ေသြးေရာဂါမ်ား၏ ေနာက္ဆက္တြဲဆိုးက်ိဳးမ်ား
ကို အဓိကကာကြယ္ေပးႏိုင္ေသာ အေၾကာင္းအခ်က္ျဖစ္သည္။ High Density Lipoprotein ႏွင့္ ဆန္႕က်င္
ဘက္ျဖစ္ေသာ Low Density Lipoportein သည္ ႏွလံုးႏွင့္ ဦးေႏွာက္ပိုင္း ဆိုင္ရာ ေသြးေၾကာေရာဂါမ်ား
ကို ျဖစ္ပြားေစပါသည္။
No comments:
Post a Comment