Jul 27, 2011

က်န္းမာေရးအတြက္သိေကာင္းစရာမ်ား

                နိုင္ငံတကာညီလာခံၾကီးက သတ္မွတ္လိုက္တဲ့ က်န္းမာေရးကို ကာကြယ္ေစာင့္ေရွာက္တဲ့
ေသာက္စရာအရည္(၆) မ်ိဳးကေတာ့---
၁။  (အစိမ္းေရာင္) လက္ဖက္ရည္ၾကမ္း
၂။  အနီေရာင္စဗ်စ္၀ိုင္
၃။  ပဲႏို႕
၄။  ဒိန္ခ်ဥ္(ႏြားနို႕လို႕ မေဖာ္ျပတာကို သတိျပဳပါ)
၅။  အရိုးျပဳတ္ဟင္းခ်ိဳ
၆။  မိႈဟင္းခ်ိဳ   ...............တို႕ျဖစ္ပါတယ္။

အက်ိဳးသက္ေရာက္ပံုကိုရွင္းလင္းတင္ျပသြားပါမည္
၁။ (အစိမ္းေရာင္)လက္ဖက္ရည္ၾကမ္း
                     အစိမ္းေရာင္လက္ဖက္ေျခာက္ ေရေႏြးၾကမ္းပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ လူေတြေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ား ေရေႏြးၾကမ္းေသာက္ၾကပါရဲ႕ ဒါေပမယ့္ လူငယ္ေတြက မေသာက္ၾကဘူး။ လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းထဲမွာ ကင္ဆာကို ကာကြယ္တဲ့ လက္ဖက္ဓာတ္တစ္မ်ိဳးပါတယ္။ ကင္ဆာျဖစ္မွာစိုးရိမ္ရင္ လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းေသာက္ပါ။ ေနာက္ထပ္ျပီး အစိမ္းေရာင္လက္ဖက္ေျခာက္ရဲ႕ ဒုတိယအက်ိဳးျပဳခ်က္ကို သတိျပဳပါအံုး။ သူ႕မွာ ဖရိုရိုဒ္(fluoride) ပါ၀င္တယ္။ အဲ့ဒီဖရိုရိုဒ္ဓာတ္က သြားကို ခိုင္ေစရံုမက သြားပိုးေတြကိုပါ သုတ္သင္ပစ္နိုင္တယ္။ သြားမွာကပ္ေနတဲ့ မိႈေျပာက္ေတြကိုပါ ရွင္းလင္းပစ္လုိက္တယ္။ေရေႏြးၾကမ္းေလးနဲ႕ ပလုတ္က်င္းရင္ မိႈေျပာက္ေတြ သန္႕စင္သြားမယ္။ သြားေတြလဲ ခိုင္တယ္။ လက္ဖက္ေျခာက္ရဲ႕ တတိယ အက်ိဳးျပဳမႈကေတာ့ လက္ဖက္ေျခာက္ရြက္မွာပါတဲ့ "လက္ဖက္ရွားေစးဓာတ္" ျဖစ္ပါတယ္။ ဒီ " လက္ဖက္ရွားေစဓာတ္ " ဟာေသြားေၾကာေတြရဲ႕ ေပ်ာ့ေပ်ာင္းၾကံ႕ခိုင္မႈကို အားေပးတယ္။ ေသြးေၾကာေတြ အလြယ္တကူ မေပါက္ေစဘူး။

၂။ အနီေရာင္စပ်စ္၀ိုင္
                  အနီေရာင္စပ်စ္၀ိုင္ ဟာ အိုမင္းရင့္ေရာ္မႈကို ေႏွးေကြးေစတယ္။ ၀ိုင္အနီမွာ (Oxidant) လို႕ေခၚတဲ့ " အဖ်ာက္- ေအာက္စီဂ်င္ဓာတ္တိုးပစၥည္း " ကိုခုခံတိုက္ဖ်က္တဲ့ ဓာတ္(antioxidant) ေတြပါ၀င္တယ္။ အျမဲ၀ို္င္အနီေသာက္တဲ့သူဟာ ႏွလံုးေရာဂါ မရနိုင္ဘူး။ ေနာက္တစ္ခ်က္က " ႏွလံုးရုတ္တရက္ အခုန္ရက္ျခင္း " မွကာကြယ္နိုင္တယ္။ နွလံုး ရုတ္တရက္ အခုန္ရပ္ျခင္း ဟာ အေၾကာင္းသံုးခုေၾကာင့္ ျဖစ္တတ္တယ္။(၁) ႏွလံုးေရာဂါရိွတဲ့လူ၊ (၂) ေသြးတိုးေရာဂါရိွတဲ့လူ၊ (၃) အစားအစာနဲ႕ ပတ္သက္တယ္။ ဘယ္လိုအစားအစာနဲ႕ပတ္သက္သလဲဆိုရင္ ၾကီးလြန္းတဲ့၊ မာလြန္းတဲ့၊ ေစးလြန္းတဲ့၊ ပူလြန္းတဲ့ အစားအစာေတြဟာ ႏွလံုးအခုန္ ရပ္သြားေစနိုင္ပါတယ္။ ေသြးထဲ အဆီဓာတ္ မ်ားလြန္းရင္လည္း ႏွလံုးခုန္ရပ္သြားေစနိုင္ပါတယ္။၀ိုင္အနီဟာ ေသြးတိုးႏႈန္းကိုက်ေစတယ္။ ေသြးတြင္း အဆီဓာတ္ကို လဲက်ေစတယ္။

၃။ ပဲႏို႕
               ပဲႏို႕ထဲမွာ Oligosaccharide ဆိုတဲ့ ကာဘိုဟိုက္ဒရိတ္ဓာတ္ပါတယ္။ အဲဒါကို ရာႏႈန္းျပည့္ စုပ္ယူနိုင္ၾကတယ္။ ဒါ့အျပင္ ပဲႏို႕ထဲမွာ ပိုတက္စီယမ္၊ ကယ္လ္စီယမ္၊ မက္နီစီယမ္ စတဲ့ဓာတ္ေတြလည္း ပါေသးတယ္။ ကယ္လ္စီယမ္ဓာတ္က ႏြားႏို႕ထက္သာတယ္။ ႏြားႏို႕မွာ ကင္ဆာကာကြယ္တဲ့ ျဒပ္ေတြမပါဘူး။ ပဲႏို႕ထဲမွာ ကင္ဆာကာကြယ္တဲ့ ဓာတ္ (၅) မ်ိဳးပါတယ္။ အဲ့ဒီထဲမွာ အထူးျခားဆံုးက ကီတံုးတစ္မ်ိဳးပါ၀င္မႈပဲ။ သူက ႏို႕အံုကင္ဆာ၊ စအိုျပြန္ကင္ဆာ၊ အူမၾကီးကင္ဆာေတြကို ကာကြယ္နိုင္တယ္။ ေပ်ာက္ကင္းေစနိုင္တယ္။ ဒါေၾကာင့္ ကၽြန္ေတာ္တို႕ အသား၀ါ လူမ်ိဳးေတြအတြက္ ပဲႏို႕ဟာ အသင့္ေလ်ာ္ဆံုးပါပဲ။ ကင္ဆာေရာဂါကာကြယ္ဖို႕အတြက္ဆိုရင္ ပဲႏို႕ကို ေသာက္ရမယ္။

၄။ ဒိန္ခ်ဥ္
               ဒိန္ခ်ဥ္မွာ ပိုးမႊားေတြကို ဟန္ခ်က္ညီေအာင္ ဖန္တီးေပးလို႕ပါပဲ။ ကၽြန္ေတာ္ဆိုလိုတဲ့ ပိုးမႊားက ခႏၶာကိုယ္ကို အက်ိဳးျပဳတဲ့ ပိုးမႊားမ်ားကို တိုးပြားသန္စြမ္းလာေစျပီး အဖ်က္ပိုးမႊားေတြကို သုတ္သင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဒိန္ခ်ဥ္ေသာက္ျခင္းသည္ ေရာဂါကို နည္းပါးေစပါတယ္။

၅။ အရိုးျပဳတ္ဟင္းခ်ိဳ
                အရိုးျပဳတ္ဟင္းရည္ထဲမွာ ေကာ္ေစးတစ္မ်ိဳးပါတယ္။ အဲဒီေကာ္ေစးဟာ အသက္ရွည္ က်န္းမာေစတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အခုေခတ္မွာ နိုင္ငံတကာရဲ႕ လမ္းေထာင့္ေတြမွာ အရိုးျပဳတ္ဟင္းခ်ိဳဆိုင္ေတြ မိႈလိုေပါက္ေနျပီ။ ဒါေၾကာင့္ အရိုးျပဳတ္ဟင္းခ်ိဳရည္ကို အထင္မေသးၾကပါနဲ႕။ အသက္ရွည္ က်န္းမာေစနိုင္ပါတယ္။

၆။ မိႈဟင္းခ်ိဳ
                မိႈဟာ ေရာဂါျပီးျခင္း စြမ္းေဆာင္အား ကိုျမင့္တင္ေပးလို႕ျဖစ္ပါတယ္။ ရံုးခန္းတစ္ခန္းထဲမွာပဲ တစ္ခ်ိဳ႕က အျမဲပဲအေအးမိႏွာေစးတယ္။ တစ္ခ်ိဳ႕က အေအးမိႏွာေစးလံုး၀ မျဖစ္ၾကဘူး။ ဘာအေၾကာင္းေၾကာင့္လဲ၊ ေရာဂါျပီးျခင္းစြမ္းေဆာင္အား မတူညီၾကလို႕ပဲ။ မိႈဟင္းခ်ိဳ ေသာက္ရင္အဲ့ဒီ ေရာဂါျပီးျခင္းစြမ္းေဆာင္အား  ကိုျမင့္တင္ေပးတယ္။ ဒါေၾကာင့္ မိႈဟင္းခ်ိဳဟာ က်န္းမာေရးအေထာက္အကူျပဳပစၥည္း ျဖစ္ပါတယ္။
                

No comments:

Post a Comment